1. Έχει υψηλό κόστος
Το 3D Scanning ενός αντικειμένου, εξαρτήματος ή μιας κατασκευής μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι έχει υψηλό κόστος, που πολλές φορές φαντάζει απαγορευτικό, ειδικά για μικρότερες εταιρίες. Όμως, το μεγαλύτερο όφελος της διαδικασίας του 3D Scanning είναι η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος από την αποφυγή χρονοβόρων ή συχνά λανθασμένων μετρήσεων.
Επίσης, η αποτύπωση με scanner μας «γλιτώνει» από την ανάγκη επανάληψης των μετρήσεων γιατί κάτι δε μας φαίνεται σωστό ή το ξεχάσαμε. Έτσι, το υψηλό κόστος στην οικονομική πρόταση της εταιρίας που θα κάνει τη σάρωση, μπορεί τελικά να το υπερβούμε, διορθώνοντας λάθη και καλύπτοντας κενά.
2. Δεν έχει αρκετή ακρίβεια
Η ακρίβεια που χρειαζόμαστε για κάθε εφαρμογή είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε. Σαφώς και δεν είναι κατάλληλα όλα τα σκάνερ για όλες τις εφαρμογές. Τα τελευταία χρόνια η απόδοση των 3D Scanner βελτιώνεται συνεχώς σε αυτόν τον τομέα δίνοντάς μας πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και με πολύ μικρά αντικείμενα με λεπτομέρειες.
Επίσης, πάντα υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με άλλα μετρητικά όργανα για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ακρίβεια, πάντα από τον εξειδικευμένο χειριστή, γνώστη του 3D Scanner και των μεθόδων μέτρησης. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η ακρίβεια δεν είναι τίποτα άλλο από την μέγιστη απόκλιση που μπορούμε να έχουμε
3. Δεν αξίζει τον κόπο για μικρά αντικείμενα
Ένα μεμονωμένο εξάρτημα μπορεί πολλές φορές να είναι πολύ ευκολότερο να σχεδιαστεί από ό,τι ένα ολόκληρο συναρμολόγημα. Άλλες φορές όμως, το αντικείμενο μπορεί να έχει γεωμετρία που να είναι δύσκολο να μετρηθεί με τις συνήθεις μεθόδους, ώστε να ανασχεδιαστεί το αντικείμενο, π.χ. καμπύλες ή ανομοιόμορφες κλίσεις και αυλακώσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η 3D σάρωση δίνει τη λύση, για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα μικρό, μεμονωμένο εξάρτημα.
4. Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.
Το 3D Scanning είναι μια μετρητική μέθοδος που, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, που μπορεί να αγοράσει οποιοσδήποτε, αν και οι διαφορετικές εφαρμογές απαιτούν και διαφορετικά μηχανήματα, απαιτεί και έναν έμπειρο χειριστή, καλό γνώστη του μηχανήματος, των δυνατοτήτων και των περιορισμών του.
Ο χειριστής πρέπει να διαθέτει και την ικανότητα και την πείρα να «προβλέπει» το αποτέλεσμα των σαρώσεων και να τις «συνθέτει» στο μυαλό του πριν ακόμα την πραγματοποίηση της εργασίας, για να αντιλαμβάνεται τη σωστή τοποθέτηση του μηχανήματος σε σχέση με το αντικείμενο, είτε μιλάμε για ένα αγαλματίδιο, είτε για ένα κτίριο με πολλά δωμάτια. Ο χειριστής αυτός θα έχει αποκτήσει τις ικανότητες αυτές μέσα από εξειδικευμένη επιμόρφωση και φυσικά πολυάριθμες «δοκιμές» και προηγούμενες εργασίες.
5. Το αποτέλεσμα είναι ένα 3D CAD σχέδιο, έτοιμο για μετατροπές και επεξεργασία σε σχεδιαστικό πρόγραμμα
Το αποτέλεσμα που λαμβάνουμε από το 3D Scanning δεν είναι ένα αρχείο Autocad, Inventor ή Solidworks – είναι ένα νέφος σημείων, δηλαδή η σύνθεση του αντικειμένου ή του χώρου από χιλιάδες ή εκατομμύρια σημεία, με όλες τις πληροφορίες του. Αυτό πολλές φορές μας φτάνει, για να το μετρήσουμε, να το αναπαράξουμε ή και να το επιθεωρήσουμε.
Αν όμως θέλουμε να το επεξεργαστούμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία του reverse engineering για να το μετατρέψουμε σε CAD – μια διαδικασία που απαιτεί κάποιες ώρες απασχόλησης για ένα ακριβές αποτέλεσμα, αλλά μετά μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στο σχεδιαστικό μας πρόγραμμα το αντικείμενο, το χώρο, την εγκατάστασή μας με όλα τα χαρακτηριστικά για να τα επεξεργαστούμε όπως χρειαστεί.
6. Μπορώ να δω και μέσα στο αντικείμενο
Είναι μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά. Το 3D Scanner είναι οπτική μέθοδος μέτρησης, που σημείνει ότι δεν μπορεί να δει πέρα από το οπτικό του πεδίο, άρα δεν μπορεί να σαρώσει πίσω ή μέσα από ένα αντικείμενο. Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε κάθε σημείο που μας ενδιαφέρει.
The Unicorn Designed by rawpixel.com / Freepik