Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Κρήτης ανακατασκευάζεται και θα επαναλειτουργήσει με την προσθήκη και νέων εκθεμάτων στον ανακαινισμένο χώρο. Στα πλαίσια της ανακατασκευής, αναλάβαμε το 3D Scanning αρκετών εκθεμάτων πολλών ειδών, την οποία ολοκληρώσαμε στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2022.  

 

Η σάρωση των αντικειμένων θα επιτρέψει στους ειδικούς του Μουσείου να σχεδιάσουν νέες βάσεις για τα αντικείμενα, οι οποίες θα εφαρμόσουν απόλυτα σωστά πάνω στοstatue1500700 κάθε ένα έκθεμα. Έχοντας την αποτύπωση των αντικειμένων, η μελέτη της τοποθέτησης των εκθεμάτων στον χώρο θα γίνει πιο ολοκληρωμένη. Στόχος είναι να αναδειχθούν τα πλούσια ευρήματα της περιοχής με τον ασφαλέστερο και πλέον καλαίσθητο τρόπο στο ανακαινισμένο Μουσείο.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται και μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα εκθέματα, που μπορεί να χρησιμεύσει ως αρχείο, για τη μελέτη και τη συντήρηση των αντικειμένων ή, ακόμα, για την προώθηση του Μουσείου σε νέους επισκέπτες.

Η σάρωση έγινε με φορητό 3D Scanner λευκού φωτός, στον χώρο του Μουσείου.  Οι εργαζόμενοι του Μουσείου συμμετείχαν με ενθουσιασμό και εγγυήθηκαν την ασφάλεια των αντικειμένων. Για την προστασία των εκθεμάτων δεν ήταν δυνατός ο ψεκασμός τους με τα ειδικά σπρέι που συνήθως χρησιμοποιούμε ή η εφαρμογή στόχων, παρόλα αυτά λόγω της μη ανακλαστικής και ανοιχτόχρωμης επιφάνειάς τους, των κατάλληλων συνθηκών φωτισμού και της εμπειρίας του τεχνικού, η αποτύπωσή τους ήταν γρήγορη και ακριβής.

Ο κατάλογος των εκθεμάτων περιλάμβανε αγγεία, κιονόκρανα, αγάλματα και άλλα ευρήματα. Όλα αποτυπώθηκαν και καταγράφηκαν, ενώ μετά τη σάρωση έγινε επεξεργασία του νέφους σημείων του κάθε αντικειμένου για τον καθαρισμό και τη βελτιστοποίησή του. Τα αρχεία που παραδόθηκαν είχαν τη μορφή mesh, που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες διαστάσεων και επιφανειών, για οποιαδήποτε μέτρηση.

 

kiokonkrana600400 aqggeio 2600400